Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Rusko nemůže?

Fráze „Proč Američani můžou a Rusové ne?“ se stala otčenášem posledních dnů, kterým se obhajuje agresivní chování ruské armády na Krymu. Jde samozřejmě o snahu Ruska dostat se do role světového četníka. Rusko říká, že když Amerika může bombardovat Irák a obsazovat Afghánistán, tak oni také mohou. „Proč my bychom nemohli bombardovat, zabíjet a znásilňovat? Proč my nemůžeme vnucovat svůj světonázor“? Je zbytečné vysvětlovat, že Ukrajina není Afghánistán. Je zbytečné vysvětlovat, že Michail Saakašvili není Sadám Husajn. „Proč Rusko nemůže“?

Poslední události na Ukrajině přesvědčily celý svět, že putinský režim, formovaný 14 let pomocí revizionistické ideologie návratu k někdejší velikosti Ruska, se vehementně snaží uvrhnout svět do stavu „studené války“. Obtížný důsledek tohoto návratu spočívá v tom, že svět se za posledních 23 let, od rozpadu SSSR, silně změnil, ale Rusko nikoliv. Hlavní konflikt se přitom odehrává v hlavách ideologů ruské vlády, kteří dovedli revizionistické nálady ve své zemi k plnému absurdu. Dnes máme co dočinění se skutečným politickým monstrem – postmodernistickým mixem „ochranitelské“ neoimperiální ideologie s elementy ruského nacismu a sovětskou sebejistotou „práva silnějšího“. Nyní jsme svědky exportu tohoto chimérického kremlovského úpadku za hranice Ruské federace.

Proto já, jako Čech dlouhodobě žijící na Ukrajině, jejíž výsostné území válcují ruské obrněné transportéry a udupávají vojáci v zelených maskáčích, když slyším od zpěváků ruské revize refrén „Proč Američané mohou a my ne“?, nevyhnutelně začnu mluvit o hodnotách. Dobře obeznámený se všemi plusy a mínusy toho, co světu přináší USA a neustále kritizují Rusové, tedy s neo-liberálním světovým pořádkem se v odpovědi ptám: Co světu přináší Rusko? Jakou hodnotu má jeho dnešní mise? Včetně jeho mise v zemích bývalého SSSR a na Ukrajině především?

Takže, řeč je o Putinově „ruském pořádku“ a hodnotách „ruského světa“, které jsou na export a které Ukrajina a celý svět nejen že nepotřebuje, ale dokonce jsou nežádoucí.

Hlavní problém tkví v tom, že od samotného počátku vládnutí Putina, které bylo důsledkem selhání jelcinovské demokracie a liberalizace devadesátých let, se Rusko ocitlo v prekérní situaci. Co dělat dál? Jak sloučit fantomovou sovětskou identitu milionů Rusů a jak ji skloubit s realitou? Jak zachovat integritu obrovského území a dát lidu pocit stability? A v tu dobu se v Rusku nenašlo nic jiného, než návrat ke starému dobrému ruskému imperiálnímu šovinismu. „Rusko vstává z kolen!“, řekl Putin a začal budovat vládní strukturu.

Nejdřív bylo třeba najít nepřítele. Protože „proč Američané mohou a Rusové ne?“. A nepřátelé se našli. Nejdřív Čečenci, poté Gruzínci, homosexuálové, Židé, Ukrajinci... Samozřejmě se to vše odehrávalo v doprovodu západofobie, která je Rusům historicky blízká. V ruštině se objevilo nové slovo PINDOSI (hanlivě Amíci). Řada nepřátel, kteří oblehli nepropustnou a hrdou pevnost „široké ruské duše“, je natolik dlouhá, že na každou výzvu současného světa lze lehce najít pohodlnou a efektivní fobii. Režim Putina se před světem uzavřel pomocí uceleného systému psychologických komplexů a výmyslů.

Propagandistická mašinérie, vytvořená pro tyto účely, dokázala zdánlivě nemožné. Za 14 let se Putinovi a jeho nejbližšímu okolí podařilo realizovat fantastický experiment: navrátit se v mentálním režimu do dob studené války, totální nejistoty a extrémní nesnášenlivosti. Den vítězství 9. května se stal nejen hlavním státním svátkem, ale i poslední baštou ruství. A co říct o povrchně pozlaceném pravoslaví, které shodně s dávnou byzantskou tradicí symbiózy se světskou mocí, upevnilo státní ideologii xenofobní paranoie. Ruské pravoslaví se stalo zvláštním druhem víry, která nahradila sovětský „Kodex budovatele komunismu“. Společně s ním vytlačení na okraj jakýchkoliv projevů jiného smýšlení a nesouhlasu s generální linií vlády vytvořily zatuchlou atmosféru podezření a strachu. Pod rouškou národa, který porazil nacismus, byl stvořen reálný fašistický režim. „Fašisté budoucnosti sebe sami budou označovat za antifašisty“ řekl kdysi Churchill a přesně toto přirovnání ideálně sedí na současné Rusko.

Spolu s návratem do stavu ideologických druhohor probíhala čistka politického pole. V současném ruském parlamentu není žádná politická síla, která by mohla představovat alternativu k tomu chimérickému „stávání z kolen“. Veškerá otevřenost, reformátorství a reálná modernizace byly zahnány do temného kouta a byly nahrazeny krutým nátlakem, kralováním Gazpromu a oligarchických kruhů a anekdotickým pokusem vytvořit ve Skolkově vlastní Silicon Valley. Tvůrci tohoto režimu současně prodávali Evropě ropu a plyn, nakupovali anglické fotbalové kluby, budovali na Západě sídla, své děti posílali studovat na západní univerzity a posílali na účty v daňových rájích miliardy dolarů svých úspor. Takovým způsobem byl vytvořen schizofrenický systém, ve kterém se národu podsouvaly staré mýty a obavy a vládní moc se postupně a dost specifickým způsobem integrovala do západního světa.

Pokrytectví Putinova režimu spočívá v totálním vykrádání přírodních zdrojů výměnou za dávno vyžvýkanou ideologickou žvýkačku. Miliardy dolarů výměnou za iluzi a paramnézii pro svůj chudý a podvedený národ. A právě v takové podobě současné Rusko došlo do stavu dnešní krymské krize, přičemž šikovně využilo situaci v revoluční Ukrajině k naplnění své revizionistické ambice. A když Putin, tento sběratel ruských zemí, hovoří o „ruských zájmech“, má na mysli především naprostou neúctu ke světovému řádu, který se ustanovil po roce 1991.

Celých těch 14 let se Rusko snažilo stát jakousi Antiamerikou. Ale na rozdíl od USA, které podle mnohých zaujaly roli světového četníka, žádná z hodnot, které vyznává ruské vedení a velká část televizní propagandou opojené populace, v sobě neobsahuje ani zrnko přitažlivosti. Svět nepotřebuje od Ruska nic než plyn, ropu a hliník, protože Rusko nemůže nabídnout žádné jiné hodnoty. Stejně tak Ukrajina, která poslední čtyři roky byla zcela kontrolovaná Kremlem, nepotřebuje tenhle projekt jménem "Rusko". Rusko nemá ani demokracii, ani přitažlivý model hospodářského růstu, ani příkladný projekt občanské společnosti. Jestliže v 50.-80. letech SSSR aspoň nesl postkoloniálním národům ideje socializmu, pak dnešní Rusko - to je nulová hodnota, absurdní antihodnota, prázdná mytologická bublina, vyzbrojená jadernými raketami a propagandistickou mašinerií, kterou korunuje oblíbený kvítek putinského informačního absurdu, televizní stanice "Russia Today". Nic moc dobrého, produktivního ani přitažlivého. Pouze právo silnějšího, informační války, propaganda a totální korupce.

Dnešní Rusko je zemí kolapsu, triumfu pokrytectví, celkovým nesouladem mezi teorií a praxí a nositel nebezpečí nejen pro nejbližší sousedy, které podle příkladu Ruské pravoslavné církve považuje za své kanonické území, ale pro celý svět. Matrjoška s jadernými zbraněmi – prázdná a prohnilá uvnitř. Protože dnes okupuje Krym a zítra jako kdysi může vtrhnout do Polska nebo Finska. Protože dnes Třetí říše, která během několika dní zpustošila všechny možné mezinárodní dohody, kvete v Rusku a již začala vycházet za jeho hranice. Stejně jako Hitler v roce 1938.

A právě proto Rusko nemůže!

 

Autor žije na Ukrajině.

Autor: Petr Harazím | úterý 18.3.2014 9:33 | karma článku: 40,47 | přečteno: 9500x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12000x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.