Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Harmonogram rozdělení Ukrajiny, aneb zapomenuté oznámení MZV Ruska

Rusko požaduje federalizaci Ukrajiny. Poprvé Rusko oficiálně tento požadavek zveřejnilo 17. března. Analýza dalších bodů oznámení Ministerstva zahraničních věcí Ruska ukazuje, že se prakticky jedná o harmonogram rozdělení ukrajinského státu. 

Toto oficiální oznámení MZV Ruska vydalo pod heslem vyjádření ke „Skupině podpory pro Ukrajinu“. Tiskové agentury zaznamenaly toto komuniké, ale okamžitě se na něj zapomnělo. Všichni tehdy mluvili o anexi Krymu. Později hlavní frontu války s Ukrajinou Rusko přeneslo na Donbas.

Mezitím se právě toto oznámení stalo základem všech pozdějších požadavků Ruska.

"Různorodá" Ukrajina

Od prvních řádků oznámení MZV Ruska zdůrazňuje údajnou polarizaci, hluboké rozdělení a odlišnosti mezi různými částmi Ukrajiny („…hluboká krize ukrajinského státu, vedoucí k polarizaci společnosti a prudkému zostření antagonismu mezi různými částmi země“.).

Podle jakých pravidel se mají řídit všichni zainteresovaní stabilizací Ukrajiny? I zde téměř v každém bodě Moskva vyzdvihuje „různorodost“ sousední země. Můžeme tak být svědky „ctění zájmů mnohonárodnostního národa (v politickém smyslu) Ukrajiny“ a konkrétně „podpory všech legálních snah všech Ukrajinců a všech regionů země na život v bezpečí a shodně s tradicemi a zvyky, svobodně využívat mateřský jazyk, mít bez překážek přístup ke své kultuře a podporovat široké vazby se svými krajany a sousedy“.

Speciální pozornost si zaslouží konec této věty. Jde o první zmínku o tom, že subjekty ukrajinské federalizace musí mít volné ruce při vedení zahraniční politiky bez ohledu na Kyjev. Tento požadavek je dnes jeden z nejdůležitějších, které stále opakuje Moskva.

Neutrální federativní Ukrajina

A jaké cíle vyznačuje MZV Ruska? Ve druhém bodě například „okamžitě na základě rozhodnutí Nejvyšší rady Ukrajiny svolat ústavní shromáždění s rovným zastoupením všech ukrajinských regionů s cílem přípravy nové federalizační ústavy“. Podle Rusů musí tato ústava garantovat neutrální status Ukrajiny jako federativního státu. Ústava také musí zajistit „ruskému jazyku společně s ukrajinštinou status druhého úředního jazyka“.

Rusko také nastiňuje, jak si představuje subjekty „federativní“ Ukrajiny: „Regiony budou samostatně v hlasování přímo vybírat orgány své zákonodárné a výkonné moci a mít široké pravomoci, vyjadřující kulturně historická specifika každého z nich, v otázkách hospodářství a financí, sociální sféry, jazyka, vzdělávání, zahraničních meziregionálních kontaktů, při zajištění ochrany práv národnostních menšin žijících v každém subjektu federace“.

Dále v ruském scénáři přichází volby. „Ihned po schválení nové ústavy musí být ohlášeno provedení pod širokou a objektivní mezinárodní kontrolou celonárodních voleb do vysokých orgánů státních úřadů Ukrajiny se současným uspořádáním voleb do orgánů zákonodárné a výkonné moci každého subjektu federace“.

Je jasné, že Rusko chtělo ihned zformalizovat anexi Krymu. Ve 4. bodě čteme: „Uznává se a ctí právo Krymu zvolit si svůj osud podle výsledků vyjádření vůle jeho obyvatel během referenda 16. března 2014“.

Rozsudek nad Ukrajinou

Co znamená ruský plán?

  1. Porušení platné Ústavy Ukrajiny, čili námitka nelegálnosti základního zákona přijatého Moskvou kritizovaným způsobem;
  2. Udržení kontaktů některých regionů s cizími státy bez ohledu na politiku vlády v Kyjevě, čili paralýza zahraniční a obranné politiky Ukrajiny;
  3. Neexistence jednotné ekonomické, společenské, kulturní a vzdělávací politiky, čili postupný státní rozpad Ukrajiny zevnitř.

Přijetí ruského scénáře by skončilo celkovou paralýzou ukrajinského státu. Kyjev by ztratil suverenitu a i při formálně neutrálním statusu by země navždy uvízla v ruské sféře vlivu.

 

Autor žije na Ukrajině

Autor: Petr Harazím | středa 30.4.2014 16:29 | karma článku: 18,75 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12000x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.