Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Smrkovský v roce 1968 mluvil v rádiu, že v době povstání přijeli vojáci USA a nabízeli jim pomoc. Tu odmítli, protože z politických důvodů, bylo nutné, aby Prahu osvobodili sovětská vojska. K tomu stejně nedošlo a po roce 1948 byli všichni, co podepsali dne 8. května kapitulaci s Wermachtem potrestáni. Důvod k potrestání komunisté vždy našli.

1 0
možnosti
Foto

Důvod k potrestání? No tak ta byly jasný , Spojenci se přece dohodli, že s Německem bude podepsána toliko všeobecná kapitulace.

2 1
možnosti
Foto

Díky za článek .....R^

4 0
možnosti
Foto

Dne 7. května byla v Remeši podpesána bezpodmínečná kapitulace německých vojska s platností od 8 května. O 12 hodině dne 8 května v Praze byly zastaveny boje, byla podepsána kapitulace a Wermacht se do půlnoci z Prahy stáhl. Dne 9. května příjíždí sovětská vojska do Prahy a media jí vítají slovy " Osvobozená Praha vítá slavnou Rudou armádu. Sověti zuří o půlnoci už media uvádějí "Praha děkuje za osvobození slavné Rudé armádě."R^R^

8 0
možnosti
Foto

Jenom je zajímavé, že ještě nějaký filmový týdeník použil tu první formulaci. Komunistická vlastivěda tuto světodějnou událost interpretuje takto: "... 9. května časně ráno předsunuté jednotky maršála Koněva zlikvidovaly poslední ohniska německého odporu".

Což asi bude pravda, takže současně je stejně pravdivá i ta sovětská formulace.

2 0
možnosti
Foto

Odkud berete, že nebyla zmiňována v komunistické historiografii účast vlasovců: "Situaci nezměnili ani vlasovci, kteří v dohodě s některými důstojnickými kruhy vystoupili proti Němcům." Atd. Je to celý jeden odstavec.

Československá vlastivěda. Díl II. Dějiny. Svazek 2. Praha: Horizont 1969, s. 628.

2 1
možnosti
Foto

Tak mínusku pana Kindla si nedokáži nijak jinak vysvětlit než tím, že příliš tu komunistickou historiografii nemá načtenou a bojí se, aby se to příliš nerozšířilo po vlastech českých.

2 3
možnosti
VV

Diky mlady muzi za kratke a pravdive zhodnoceni tehdejsi situace. Jeste dlouho bude nutne uvadet osvobozeni Prahy na pravou miru.

3 0
možnosti
Foto

role Rudé armády při osvobození Prahy ? To je jednoduché. Tato role spočívala v tom, že Rudá armáda existovala a byla zde přítomna. Nebýt toho, nikdo by Prahu neosvobodil - neodvážil by se.

1 11
možnosti
Foto

Ono už jaksi nebylo od koho. Převážná část něm. jednotek totiž už z Prahy a okolí zdrhla;-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.