Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

V první chvíli jsem se lekl, že se v článku bude hlásat opačná, teď velice módní teorie, že by západní spojenci porazili nac. Německo i bez existence východní fronty. Naštěstí jsem se mýlil(tedy, co se článku týče, v diskusi se pochopitelně tato šílenost nemohla neobjevit:-)).

Fakta uvedená v článku jsou většinou nediskutabilní, ale co je vlastně divného na tom, že se při výročí vítězství oslavuje a nesype se na hlavu popel? To je normální jak u jedince, tak u státu, že při pozitivním výročí se myslí především optimisticky.

0 0
možnosti
PI

Tak mladej a už tak demagogicky smýšlející. Katastrofa, styďte se

0 0
možnosti
GK

Tyhle hlouposti co jste napsal vas dnes uci ve skole? 8-o8-o

Jestli ano tak potes koste.

0 0
možnosti
MS

Škoda, že jste zapomněl uvést, že Američané si mohli dovolit posílat pouze materiální pomoc, protože je od Evropy dělilo moře.To se pak hezky v klidu zbrojí, modernizuje armáda a pomáhá ostatním, když nikdo neotravuje.

Takovou geografickou výhodu ostatní státy, které čelily bleskové válce, si nemohly dovolit. To až Japonci je donutili laskavě vstoupit do války a můžu jen spekulovat, co by USA dělala, kdyby Hitler dobyl Velkou Británii a ovládl vzdušný prostor.

To je jako, kdyby ve vedlejší ulici hořelo a vy by jste čekal a byl v klidu, protože váš majetek přece nehoří. Minimálně do doby, než by se obrátil vítr.

Chtěl bych vidět, jak by to USA průmyslově zvládla, kdyby měli grázly za rohem.

1 2
možnosti
ŘK

Více než 70. let od druhé světové války a odborníků na ni i s vlastním výkladem dějin je stále víc a víc. Hádám, že do deseti let možná někdo napíše i blog o tom, jak vlastně tu druhou světovou válku začal SSSR a Německo se jen oprávněně bránilo ;-D. Když ale vidím v nadpisu předchozího autorova článku výraz "lži Putlera", tak ódy na rudou armádu se čekat asi nedají ;-D

1 1
možnosti

Ne, Němci a Rusové začali společně. Společně napadli své sousedy a připravili je o rozsáhlá území.

Protože ale dějiny píší vítězové, tak když ale válka skončila, Rusové si kořist své agrese mohli ponechat.

3 0
možnosti
Foto

Ďalší bloger pacient...

1 0
možnosti
JN

J91a53n 63N75o12v60o48t60n72ý

13. 5. 2018 22:20

Válka na obrovském území znamenala pro Německo potřebu obrovského množství pohonných hmot. Dovolím si otázku: Kdo je dodával? V Německu asi ropa v dostatečném množství nebyla.

0 0
možnosti
RD

Dodávali je Rumuni a Maďarsko. A před tím, než Hitler zradil Stalina a zaútočil na něj, tak i SSSR.

1 1
možnosti

M27a28r65e55k 47Š29n36o86b27r

13. 5. 2018 20:05

Vzpomínají Britové a Francouzi 8. května na mnichovskou konferenci v roce 1938? Vzpomínají na to, jak tam dle nich zachránili světový mír? Vzpomínají na to, jak neudělali nic, když Hitler vojensky obsazoval demilitarizované zóny? Vzpomínají na to, jak nijak nereagovali, když Němci stavěli svojí Kriegsmarine a neudělali proti tomu nic? Ne, pane autore, politika ani historie nebývá jen černá nebo jen bílá. Nechci z Rusů smývat jejich vinu, vím o paktu Ribbentrop-Molotov i o jeho tajném dodatku, vím o masakru v Katyni, vím o americké materiální podpoře Sovětů. Vím také o tom, že se Rudá armáda na Stalinův rozkaz zastavila před Varšavou a nešla na pomoc varšavskému povstání. Ale co se týče druhé světové války, tak byl velký rozdíl mezi válkou na Západě a na Východě. Sám Hitler při plánování operace Barbarossa upozorňoval důstojníky Wehrmachtu, že válka proti Sovětskému svazu bude vedena bezohledně. Je fakt, že třeba na takové Ukrajině Němce na začátku vítali a koncem války tam po nich pálil "každý strom". Přes všechny možné problematické kroky, které Rusové bez debat učinili, zůstává nezpochybnitelným faktem, že byli důležitou součástí vítězné protihitlerovské koalice. A zrovna tak, jak by oni měli mnohem těžší samostatné vítězství proti Německu, tak by i západní spojenci porazili Němce za mnohem delší dobu, kdyby nebylo Sovětů. O tom jsem přesvědčen. Vítězné mocnosti se v té době potřebovali navzájem a naštěstí to byli schopni Roosevelt, Churchill a Stalin v té době pochopit.

2 1
možnosti
RP

Ostatním se omlouvám, že jsem se tak rozjel, ale 50 let jsem poslouchal takovéhle blbce bez znalostí a inteligence a už je to tu zase. Asi jsem zakládal to OF úplně zbytečně. :-(

2 0
možnosti
RP

Zkuste taky přiznat, že USA se staly světovou velmocí taky proto, že ještě dlouho po válce jim všichni včetně vítězů platili za každý náboj a šňůrku do bot, a to v cenách, které si nadiktovali zemím v nouzi, dnes bychom řekli, šmejdi a hyenismus. Zkusme si taky přiznat, že Stalin prosil na kolenou spojence o otevření druhé fronty DVA ROKY a ti se jen dívali jak Rusi umírali a plánovali. Nakonec ji otevřeli, až bylo zřetelně vidět, že to Hitler nevyhraje a Stalin by se mohl zastavit až u Londýna. Zkuste jim přiznat, že postupovali relativně rychle, protože Němci bojovali s Rusy, protože z nich měli právem strach jak čert z kříže a na západní frontě už neměli ani benzín do tanků.

A na závěr, zkuste si při vašem věku představit, že po 4 letech bestiální války zůstanete z celé rozvětvené rodiny sám, procházíte svou zemí plnou mrtvol a víte že asi skončili ve strašných mukách, v Polsku procházíte kolem hromad mrtvých dětí, jak by jste vy humanisto reagoval? To dle mého názoru dopadli Němci ještě dobře, já si přiznám, že bych je střílel hlava nehlava, ještě dlouho po tom co by mi to nějaký velitel zakázal.

PROSÍM VÁS NEMLUVTE O NIČEM ČEMU NEROZUMÍTE A CO SI NEDOKÁŽETE ANI PŘEDSTAVIT. Mají vás pak za blbce.

11 7
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.