Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinské volby vyvracejí „banderovský mýtus“ ruské propagandy

Je až symbolické, především ve vztahu k lidem, jejichž mozky jsou vymyté ruskou propagandou, že představitelé krajně nacionalistických stran (Ťahnybok  a Jaroš) v prezidentských volbách nezískali dohromady ani dvě procenta hlasů.

Petro Porošenko zvítězil hned v prvním kole prezidentských voleb při rekordní účasti voličů – rekordně vysoké prakticky všude a rekordně nízké na Donbasu kvůli blokování voleb teroristy z Donbabve a Luhandy. Je velice důležité, že Porošenko zvítězil ve všech oblastech bez výjimky – na západě i východě, v centru i na jihu. Je to poprvé v celé historii moderní Ukrajiny, kdy zapanoval jednotný názor voličů na to, kdo se má stát hlavou země. Pátý prezident Ukrajiny má tak v rukou velký trumf.

Je symbolické, že první zahraniční cestu si Porošenko naplánoval do Polska. A velice důležité je, jestli Rusko uzná výsledky prezidentských voleb a obnoví-li dialog (a ne vydírání) s ukrajinskými představiteli. Pokud Kreml bude demonstrativně ignorovat výsledky prezidentských voleb a odmítne uznat jejich výsledky, tak se to negativně odrazí na ruském rublu a akciovém trhu. Pokud ale nejen že uzná Porošenka pátým prezidentem, ale i obnoví otevřený a konstruktivní dialog s ukrajinskou vládou, tak se to pozitivně projeví jak na rublu, tak i na akciovém trhu, které v poslední době díky ruské agresi značně trpěly. Osobně si myslím, že se dočkáme jakéhosi kompromisu – Kreml volby uzná, ale konstruktivní dialog vést nebude a bude pokračovat v politice „studené války“.

Ukrajinu čeká ústavní reforma a parlamentní volby. A to nejdůležitější, tedy vyhnání teroristů z východu země. I pro Stranu regionů (bývalého prezidenta Viktora Janukovyče) je nyní životně důležité být zadobře s Porošenkem (může je spojit nepřízeň k Tymošenkové). Jinak Straně regionů hrozí, že zmizí z politického pole a zůstane za zdmi Nejvyšší rady, neboť voličské jádro má právě v Doněcké a Luhanské oblasti. A zde Donbabve a Luhanda de facto přímo hatí politickou a koneckonců i ekonomickou budoucnost Strany regionů. Proto se dá očekávat, že se „Regionálové“ v otázce vyčištění Donbasu od teroristů spojí s Porošenkem. Teroristům nezbude nic jiného, než vzít nohy na ramena a běžet co nejrychleji a co nejdál.

Je symbolické především ve vztahu k lidem, jejichž mozky jsou vymyté ruskou propagandou, že představitelé krajně nacionalistických stran (Ťahnybok  a Jaroš) v prezidentských volbách nezískali dohromady ani dvě procenta hlasů. Společně získali méně, než David Rabinovič, předseda Všeukrajinského židovského kongresu. Tak o jaké nadvládě banderovců může být řeč? Majdan byl odpovědí na bezpráví vytvořené rodinou Janukoviče a jeho spolupracovníky, obyčejná obranná reakce lidí dovedených do extrémní nouze. Lidé na Majdan nevyšli za banderovci a nacionalistami. Oni vyšli proti banditizmu „Rodinky“. A nazývat nyní Janukovyče právoplatným prezidentem je jako otevřeně uznat správnost jeho jednání a znevažovat jednomyslný projev vůle ukrajinského národa.

Takže, výsledek ukrajinských prezidentských voleb je nejlepší ze všech možných variant. Posílí hřivnu a celkově ukrajinskou ekonomiku. Ekonomické problémy samozřejmě zdaleka nekončí a Donbas zůstává pod vlivem teroristů. Přesto je na konci tunelu již vidět světlo a vysvitla naděje, že to nejhorší má Ukrajina již za sebou.

Poznámka na konec: Donbabve je označení teroristické organizace Doněcká lidová republika. Sousední banda teroristů z Luhanské lidové republiky je pak na Ukrajině posměšně nazývána Luhandou.

A úplně nakonec jedna důležitá informace, která na první pohled s článkem nesouvisí, ale má zde své místo. Separatisté na východě Ukrajiny se nám totiž rozhádali.
Předseda Nejvyšší rady Doněcké lidové republiky Denis Pušilin včera prohlásil, že "jeho republika" přechází pod ruské zákony a požádal Putina o humanitární pomoc.
Šéf Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov poté prohlásil, že Pušilin je zrádce a vyhlásil mu válku.
Bolotov řekl: "Na území Luhanské lidové republiky jsou Denis Pušilin a jeho nejbližší okolí považováni za zrádce a persony non-grata. Podle zákonů válečného období jako zrádci mají být zlikvidováni".
Bolotov pak dodal, že považuje šéfa Luhanské lidové republiky za člověka mimo zákon a vyhlásil mu válku.
Tak zvaný "Strilok", tedy jeden z čelních představitelů teoristů z východu Ukrajiny Igor Girkin, mezitím vydal rozkaz k zatčení samozvaného starosty Slovjansku Vjačeslava Ponomarjova.
Ponomarjov dříve vystoupil proti lidem, kteří se nazývají vedoucími teroristické organizace Doněcká lidová republika a pobývají v Doněcku. Ponomarjov prohlásil, že jeho armáda brzy přijede do Doněcka a zavede tam pořádek.
Další konflikt je zaznamenán mezi doněckým "ministrem obrany" Igorem Strelkovem a takzvanou Horlivskou skupinou Doněcké lidové republiky.

 

Autor žije na Ukrajině

Autor: Petr Harazím | úterý 27.5.2014 16:14 | karma článku: 18,42 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12000x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.