Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Antonín, topič

27. 4. 2011 16:57
Kdyby byly Velikonoce

náboženským svátkem křesťanů, či Židů, s odkazem na konkrétní historickou událost, konaly by se každý rok ve stejný den, třeba 28. března.

Protože však jsou svátkem jara, konají se podle astronomických úkazů.

0 0
možnosti

marka40

23. 4. 2011 22:46
Není třeba útočit

na kardinály, stačí si dát dohromady, kolik  jedna a jedna. Žádný kardinál nikde netvrdí , že by se již před příchodem Krista neslavil příchod jara.

Co se ovšem týče významu  a obsahu Velikonoc - odvozených od slova Veliká noc, tak zde je jasně původ židovsko-křesťanský, ať se vám to líbí, nebo ne.

Pohané slavili příchod jara, křesťané zmrtvýchvstání. Kardinálové poukazují pouze na to,  že se komunisté snažili křesťanské Velikonoce vymýtit, a k tomu jim měly posloužit právě ty zvyky pohanské.

0 0
možnosti

Lesní sběř

24. 4. 2011 11:59
Re: Není třeba útočit

A je jenom náhoda, že s příchodem jara příroda "vstává z mrtvých"?

0 0
možnosti

Rilian

23. 4. 2011 11:18
Autor v tom má zmatek,

a plete dohromady věci, které spolu nesouvisejí. Možná by stálo za to, aby také přemýšlel nad věcmi, kterými se chce ve svém článku zabývat. Jeho znalosti o počátku křesťanství a dalších souvisejících událostí jsou ovšem vyčtené z nějakých magazínů, či webových stránek, zabývajících se ezoterikou - jejich informační hodnota je tedy nulová. Na tomto "základě" pak buduje své další myšlenkové konstrukce. A k té velikonoční magii - nejde o nic jiného, než o to orgiastickými obřady "přimět" přírodu, aby byla plodná - jakoby tedy vládnout silami přírody. Jak je zřejmé, nad ničím takovým člověk vládu nemá a nemůže mít, čili naprosto pošetilé jednání. Jde tedy jen o to, zda má člověk věřit manipulaci a lži okultizmu a magie - jak činí autor, nebo ne.

0 0
možnosti

BigPep

23. 4. 2011 17:48
Re: Autor v tom má zmatek,

Haha, tak to jste mě pobavil! Autor má tedy znalosti o počátcích křesťanství vyčtené z ezoterické literatury - a odkudpak je čerpáte Vy? Z Bible napsané několik set  let poté, co se vše údajně stalo? Z tisíckrát přežvýkaných evangelií, z tisíců různých interpretací křesťanství? Nebo jsou Vaše znalosti měřeny pouze prizmatem tzv. víry, čili dogmatu, o němž je přísně zakázáno pochybovat?

Dalším Vaším bludem je zdůvodnění pohanských obřadů, které s termínem "okultismus" čerpáte opět z propagandistických křesťanských kurzů. Pohané vůbec nebyli tak hloupí, aby si nějakými "orgiastickými" obřady zajišťovali plodnost apod., i když samozřejě i to se dělo - copak křesťané se svými obřady také nesnaží o podporu Vyšších sil? Hlavním důvodem bylo ZPŘÍTOMNĚNÍ počátku času, vracení aktuálního času do posvátného okamžiku, odpovídajícího té oslavě, a tedy vytvoření souladu obou časů a prožitků - tedy přiblížení se myšlení a jednání bohů. Získání POCHOPENÍ, nikoliv slepé víry - ta patří pouze vám!   

0 0
možnosti

LukinKulin

23. 4. 2011 10:59
Hmm

Dobře, právě jste nám řekl svůj názor. Teď zkuste hledat pravdu, budete pak překvapen...

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

23. 4. 2011 10:06
pkný článek

Přeji Vám příjemné prožití svátku jara.

0 0
možnosti

honzaf

23. 4. 2011 9:04
Známá informace

Já myslím, že žádný soudný kardinál netvrdí, že velikonoce by nebyly "naroubovány" na termín původního pohanského svátku. Ostatně podobně je tomu i s vánocemi. Tvrdit, že církevní představitelé takovou základní věc neví je dost směšné.

.

Ale ono je zajímavější s někým "bojovat", že?

0 0
možnosti

iacobau

23. 4. 2011 9:21
Re: Známá informace

Naroubovány časově jistě, významově částečně. Ony přece Velikonoce i se svým časovým obdobím skutečně existovaly ještě před tím roubováním.

0 0
možnosti

josnow

23. 4. 2011 9:02
Vedle jak ta jedle

Sáhodlouhý a naprosto mylný článek.

0 0
možnosti

Enin

23. 4. 2011 8:20
jsem křesťanka

a moc se mi Váš článek líbí. Věděla jsem, že je to pohanský svátek, akorát že v tu dobu si připomínáme i Ježíšovu oběť a takhle se to spojilo.Já doma na velikonoce žádná vajíčka kvůli tomu nebarvím ani nedělám jiné ty tradiční věci.Velikonoce se slavily i předím, připomínaly vyjití Izraele z Egypta. Předtím je krev z malého beránka ochránila od anděla zhoubce.V době velikonoc byl taky ukřižovaný Kristus,o kterém se také říká,že byl beránkem -což souvisí s oběťmi za hřích.Jeho krev nás zachránila od smrti stejně jako krev nevinného beránka před vyjitím z Egypta.Velikonoce jsou odvozeny od slov velká noc-což odkazuje právě na rychlé noční vyjití z Egypta:)Kat. církev v minulosti právě hodně přijímala pohany, ale ti přinesli do téhle víry spoustu ze svých náboženství. Asi to bylo i tak, jak píšete. Ale nechci nikoho odsuzovat. 

Velikonoce beru jako svátek, kdy si připomenu Ježíšovu oběť-i když si jí připomínáme pořád.A jako dobu,kdy se snažím přiblížit Bohu, i když to chci taky pořád:)

0 0
možnosti

Faustino

23. 4. 2011 8:43
Re: jsem křesťanka

Velikonoce jsou odvozeny od slov velká noc, ale jen v některých slovanských jazycích. V jiných slovanských jazycích je to odvozeno od velkého dne (ukrajinština, běloruština, bulharština). V angličtině je to Easter. To je od čeho?

0 0
možnosti

fryzy

23. 4. 2011 7:23
Psát

takovou sáhodlouhou stať o ničem, že se Vám chce, prostě jsou svátky, někdo si s nimi spojí oslavu něčeho, pro jiné je to jen den volna. Co je na tom divného ?

0 0
možnosti

kohinor

23. 4. 2011 4:10
Další rádoby historik

Další snůška nesmyslů ohledně Velikonoc. Jako historika by mne zajímala jedna konkrétní věc. Křesťanské Velikonoce vznikly z židovských, protože umučení Krista se stalo v pátek před Velikonocemi. Nejsou žádnou oslavou jara. Velká noc není kvůli rovnodennosti, ale pro křesťany je to velká noc vzkříšení.

Největší perla objektivního pohledu na věc:

" Na začátku druhého století jiná církev, která si přivlastnila právo na to, že je pravou církví Kristovou, namísto svátku Paschy zavedla nový svátek nazvaný „Svátkem Zrtvýchvstání“.

Ještě že autor doplnil odkazy na odbornou literaturu. Aspoň si to mohu ověřit.:-P

0 0
možnosti

naja

23. 4. 2011 6:40
Re: Další rádoby historik

Pro křesťany je to oslava vzkříšení,pro ateisty oslava jara.Kde je problém?Každý věří něčemu jinému a každý má právo na svůj názor.:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS