Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hitler po úspěšném připojení Rakouska, Sudet a obsazení zbylého území Českých zemí, vyhlašoval nároky na připojení se Němců žijích v zahranicí k jeho říši. Jeho požadavky se týkaly zejména svobodného města Gdaňsk, rovněž požadoval od Polska spojení přes tzv. gdaňský koridor do Východního Pruska. S tím, že tyto komunikace by spadaly pod Německou říši, čímž by bylo Polsko v podstatě oděleno od Baltského moře. Takové požadavky ovšem polská strana odmítla, spolehájící se na záruky západních zemí pro případ konfliktu s Německem. Co nezískal Hitler vyjednáváním, to měl získat vojenskou silou....rychlým tažením proti Polsku podle plánu Fall Weiß!!

4 0
možnosti
VV

Ano, jeho mluva tenkrat se nijak nelisila od dnesni mluvy Vladimira Vladimirovice Putina.

1 1
možnosti
Foto

Když nemáte o historii ánunk, tak o ní nepište, pane Harazíme !Rv

3 3
možnosti
VV

To ovsem plati hlavne pro vas. A jeste dotaz, co je to to vase ánunk?

3 3
možnosti
Foto

Zase jeden velmi silně ozdrojovaný článek. Zvláště co se té druhé části článku týče. Škoda, kdyby autor uvedl zdroje informací a obhájil by je, klidně by mohl aspirovat na docenturu moderní historie, protože prokázat tento fakt se zatím nikomu nepodařilo. Nehledě na to, že to tak klidně mohlo být, ale zároveň úplně jinak. Ale pan Haraším v tom má úplně jasno. Jako mnoho jiných podobných.

10 1
možnosti
LK

Nějak se nám to tu v poslední době články podobného typu začíná rojit. Možná nová generace "historiků".;-)

7 1
možnosti
MV

Dle autorovy logiky začaly 2. světovou válku Velká Británie s Německem, kteří v rámci Mnichovské dohody podepsali dodatek o vzájemném neútočení. SSSR s Německem podepsaly dohodu o neútočení až o rok později. Co se týče obsazení Polska - dost často se zapomíná na to, že SSSR obsadilo území k hranici, která byla stanovena po 1. světové válce (část území Běloruska a Ukrajiny Poláci obsadili ve válce v letech 1919-1920).

5 1
možnosti
JJ

Jaká druhá světová válka?

Docela mě nedávno pobavil názor, že světová válka byla vlastně druhá třicetiletá válka, tentokrát v letech 1914-1945 s příměřím 1918-1939

4 0
možnosti
Foto

Ne zcela dodržovaným, válčilo se třeba v Etiopii a Číně atd. Spojenectví se měnila atd.

2 1
možnosti

Větší kravinu, než že chtěl Stalin napadnout v roce 1940 Hitlera, už jsem dlouho nečetla. To jste vymyslel sám, anebo jste to někde opsal? Stalin podepsal smlouvu s Hitlerem jen proto, aby ho Hitler nenapadl, popřípadě aby se stačil vyzbrojit k obraně. Jak byste si představoval ten Stalinův útok v praxi? Pište prosím jen o věcech, kterým rozumíte, vojenství to stoprocentně není.

9 4
možnosti
MR

Suvorov - Všechno bylo jinak. I nad tím se dá zamyslet, nekteré jeho argumenty nejde jen tak hodit za hlavu.

0 0
možnosti
KP

Stačí si přečíst nadpis.Hned je zřejmé,že máme co do činění s dalším korunovaným.Rv

8 4
možnosti
Foto

I52v69a94n 61M39a33r97e28k

13. 5. 2016 15:07

A kdo je to ten "Putler" p."hrdino" ? !

7 2
možnosti
VV

Clanek jednoznacne zalozeny na faktech. Proto se siritelum kremelske propagandy nelibi.

14 11
možnosti
Foto

Tak doložte fakta, že Stalin chtěl 12.června 1941 napadnout Německo.

5 2
možnosti
Foto

To by mne tedy opravdu zajímalo, jak to bylo s plánovaným Stalinovým útokem na Německo 12. června 1941.

Vždyť v tu dobu byla Hitlerova vojska rozmístěna v celé šířce fronty a Žukov, který toto věděl, chtěl učinit protiopatření a přeskupit sovětská vojska. Stalin mu to výslovně zakázal, aby nepodráždil Hitlera, protože Hitlerovi věřil, že smlouvou o neútočení má zaručený mír.

A jak víme, tak o 10 dnů později zastihla německá vojska ta ruská naprosto nepřipravená na jejich útok. Pokud by byla sovětská vojska připravena k útoku, tak muselo v prvních dnech války dojít k tvrdým srážkám a ne k hladkému postupu německých vojsk.

A za počátek II. světové války můžeme též pokládat napadení Československa polským vojskem 2. října 1938, tedy hned pod Mnichovské dohodě. Polské územní nároky byly součástí Hitlerova godesberského memoranda. 30. září 1938 polská vláda zaslala československé vládě ultimátum o okamžitém vydání požadovaných oblastí a 2. října 1938 započalo obsazování východní části československého Těšínska polskou armádou pod velením Władysława Bortnowského, které trvalo až do 11. října 1938.

9 5
možnosti
LK

„ Útok německých vojsk zastihl protivníka nepřipraveného. Bojové sestavy protivníka nebyly připraveny na obranu ani na útok, v mnoha případech se nedá o bojových sestavách mluvit vůbec.Jeho vojska byla v pohraničním prostoru rozptýlena na rozsáhlém území a připoutána k ubytovacím prostorům. Ochrana hranic byla slabá.“ náčelník generálního štábu pozemních vojsk Wehrmachtu generálplukovník Halder.

Jen úplný magor (ať už byli bolševici a Stalin cokoliv, úplní magoři zase nebyli) by útočil na počátku transformace a reorganizace armády a přezbrojování.

4 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.