Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křesťanské nebo pohanské Velikonoce?

Kořeny Velikonočních svátků sahají hluboko do pohanství. Dokonce katolická encyklopedie The Catholic Encyclopedia říká, že „do velikonočních svátků pronikly mnohé pohanské obyčeje prováděné pro uctění návratu jara. Vejce je symbolem obrození života časného jara a zajíc je pohanský symbol spojený s plodností“.

Velikonoční svátky mají v naší kultuře velkou důležitost. Během Nikajského koncilu bylo rozhodnuto, že se Velikonoce budou slavit první neděli po prvním jarním úplňku (14. nisanu podle židovského kalendáře), čili na začátku pesachu/paschy. Papež Řehoř I. Veliký pak doporučoval, aby misionáři šířící křesťanství počítali se zvyky domorodých národů, šetřili svatyně a pohanským slavnostem se snažili dodat novou podobu. Aby jejich vlastním svátkům dodávali křesťanský obsah a křesťanské patrony.

20. – 21. března během rovnodennosti slunce na severní polokouli zahajuje jaro. Není proto nic divného na tom, že toto datum bylo zvlášť důležité pro evropské národy úzce spjaté s přírodou, mezi které bezesporu patří i Slované. Je to svátek jarní rovnodennosti, Velké noci, svátek boha slunce a bohyně Ostary (Eastary), nazývaný též festivalem stromů, Alban Elven, časem rovnováhy mezi dnem a nocí, časem díkuvzdání Matce přírodě a jejím darům. Anglosasové do dnes Velikonoce nazývají Easter.

Křesťanský svátek zmrtvýchvstání je považován za nejstarší a nejdůležitější křesťanský svátek. Evangelia prapodivně vypráví o dni smrti Ježíše Krista, v popisu poslední večeře není po Pesachu ani stopy a epizoda s nadáváním na fíkovník ukazuje spíše na podzim. Když bylo určováno datum Velikonoc, opírali se křesťanští hodnostáři o židovský svátek Pesach, i když dosti netypickým způsobem – nejdůležitějším požadavkem se stalo oddělení svátku zmrtvýchvstání od židovského Pesachu, aby se nikdy časově nesetkaly. Díky tomu bylo rozhodnuto, že křesťanské Velikonoce budou pohyblivé.

Termíny Velké noci a svátku zmrtvýchvstání se často překrývaly, proto bylo usilováno o zastoupení jednoho svátku druhým (pohanského křesťanským). Ale pohané byli tak úzce svázáni se svým Svátkem jara, že v důsledku nastal pravý opak – všechny pohanské obyčeje zůstaly nenarušené: vejce jako symbol nového života, kuře jako symbol nového začátku, králík/zajíc, sůl a chléb jako symboly života a očištění, pečení různých koláčů, topení Morany, polévání vodou, pomlázka…

Samozřejmě zde byly pokusy tyto příliš pohansky radostné tradice zcela zničit, nebo je nahradit jinými, jako například Moranu Jidášem (v tak trochu hardcore verzi) – shazování Jidáše z kostelní věže. Tyto pokusy však nebyly příliš úspěšné. Výsledek je takový, že Velikonoce stále zůstávají typicky pohanským svátkem.

Nejlepším důkazem je již samotný název Velikonoce. I on zůstal pohanský.

 

Název

Již samotný název, Velikonoce, je pohanského původu. Kdysi se tak nazýval „svátek nového života“, byl spojený s jarní rovnodenností a oslavami nadcházejícího nového roční období. Na oslavu rovnodennosti poukazuje název Velikonoc v dalších slovanských jazycích, ve kterých se často používá označení Veliký Den (na rozdíl od západoslovanské Veliké Noci). V angličtině je název tohoto svátku Easter spojen s oslavováním východu slunce a spolu s ním přicházejícím obrozením. Velikonoce – i u nás se tento název spojoval s rovnodenností, čekáním na příchod delších, teplejších dní.

Kraslice

Nejinak je to i s barvením a malováním vajec. Mohlo by se zdát, že vejce, křesťanský symbol, nemůže mít nic společného s pohanstvím. A přesto je barvení vajec prastarý obyčej, který má svůj původ nejspíše ve staré Mezopotámii. První kraslice, které byly nalezeny, jsou starší než 4 tisíce let. Vejce bylo tisíce let symbolem obrození, štěstí, úspěchu a vítězství dobra nad zlem. Kraslice měly zajistit blahobyt na celý rok.

Dělení se vejcem také není křesťanskou tradicí. Vejce se dávala hospodářským zvířatům, aby jim tím bylo zajištěno zdraví. Skořápky se házely do polí, aby dobře rodila.

Pomlázka a polévání

Pomlázka a vzájemné polévaní vodou jsou rovněž zvyky, za které vděčíme našim pohanským předkům. Polévání se vodou mělo symbolizovat do života se probouzející přírodu. V jistém smyslu se též jednalo o odstranění zimní špíny a přípravu na nový roční cyklus.

Symbolické vzájemné udeřování se vrbovými pruty pak mělo z těla vyhánět zlo a předat mu sílu mladého proutku.

Velikonoční symboly

Mnoho dalších velikonočních symbolů je také spojených s předkřesťanskou tradicí. Zajíc, který je častým hostem velikonočních košíků, je pohanským symbolem plodnosti. Stejně tak beránek byl zvířetem důležitým již v dávných mystických dobách, kdy se stával obětí, která byla skládána bohům.

Velikonoce jsou tak bezesporu svátkem s pohanským původem. Křesťanská církev jen anektovala mnoho zvyků spojených s oslavami nadcházejícího jara do své tradice a změnila symboliku Velikonoc na evangelijní. 

 

Přečtěte si také Pohanské, nikoliv křesťanské Velikonoce

Autor: Petr Harazím | pondělí 1.4.2013 12:38 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12000x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.